English - Greek Translation Services, Greek Dictionaries, Machine Translation
Translatum - The  Greek Translation Vortal
Translatum.gr - Greek Translation
Greek Translation Services
 Ask a terminology question in the forum!
Sitemap | News | Tell a friend | RSS
Translatum Greek Translation Forum
Our page on facebookFollow us on twitterRSS feed


Greek translation Greek dictionariesOdo-lexis.gr
   English<>Greek terminology database by Egnatia Odos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - www.odo-lexis.gr

Πώς ο δρόμος θα γίνει λόγος; Πώς ο τροχός θα γίνει κύκλος συνώνυμων και αντώνυμων; Πώς τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου γίνονται ατσαλένιες γέφυρες κι αυτές με τη σειρά τους "οπλισμός", "φορέας", "βάθρο", "σκυρόδεμα", λέξεις που προφέρονται και προσφέρονται για την επικοινωνία, για το πάντρεμα κόσμων, πολιτισμών, για το άνοιγμα δρόμων γλωσσικών και ασφάλτινων;

Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.", μία μονάδα που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1996 μεταφράζοντας κείμενα τεχνικά σε δύο γλώσσες εργασίας (Ελληνικά και Αγγλικά) τολμάει με την πλήρη στήριξη του εταιρικού περιβάλλοντος που τη φιλοξενεί να βουτήξει στα βαθιά νερά της Τεχνικής Ορολογίας. Με γνώμονα την επιθυμία της να ξεφύγει από την καθημερινή μεταφραστική διαδικασία και εκμεταλλευόμενη τους πόρους μίας εταιρίας του μεγέθους της ΕΟΑΕ να συλλέξει το ορολογικό της υλικό και να το μετατρέψει σε γνώση προσβάσιμη και διαθέσιμη στο ευρύτερο κοινό (όπως οφείλει να είναι κάθε γνώση), "γέννησε" το Οδό-Λέξις

Το "Οδό-Λέξις" συγκεντρώνει σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όρους οργανωμένους σε επιμέρους θεματικά πεδία που άπτονται της κατασκευής και διαχείρισης ενός οδικού έργου. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τεχνικό λεξικό, αλλά για μία ευρεία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που συγκεντρώνει με τεκμηριωμένο τρόπο πληροφορίες γλωσσικές και εννοιολογικές για κάθε ένα όρο (περιγραφή, συγκείμενο, γραμματική κατηγορία, κλπ) στη ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Ο στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η προσφορά στον τεχνικό κόσμο μιας χρήσιμης και εύκολα προσβάσιμης τεχνογνωσίας, διατηρώντας και ενισχύοντας την επαφή του με τη μαγεία της γλώσσας ως φορέα γνώσης, ιδεολογίας, συναισθημάτων, κουλτούρας. Η αναγωγή ενός προϊόντος γνώσης που προέκυψε από την καθημερινή δουλειά μιας μεταφραστικής ομάδας σε τεχνογνωσία προς κρίση, χρήση ή ακόμα και αμφισβήτηση. Ενός εργαλείου που ίσως αποδειχτεί πολύτιμο στα χέρια του μεταφραστή, του μηχανικού, του πανεπιστημιακού δασκάλου, του νέου επιστήμονα.

Η Slash Productions κλήθηκε να αναλάβει την παραγωγή του διαδικτυακού τόπου για το "Οδό- Λέξις".Η φιλοσοφία, οι τεχνικές και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει συνεπικούρησαν σε μια άρτια συνεργία για το υψηλών απαιτήσεων έργο τόσο από άποψη δημιουργίας εφαρμογών όσο και των ιδιαίτερων αναγκών σχεδιασμού και αισθητικής, επιτυγχάνοντας τη λειτουργικότητα μιας ψηφιακής βάσης τεχνικής ορολογίας με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφορτίζει τον χρήστη από την μονότονη αναζήτηση πληροφορίας στο εργασιακό του χρόνο. Αντίθετα, ο χρήστης πλοηγείται σε ένα λόγιο ηλεκτρονικό εργαλείο με επαγγελματική δόμηση και δυνατότητα άμεσης ανάκτησης πλούτου πληροφοριών έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να συνδιαλεχτεί στο πλαίσιο ενός εικαστικά άρτιου περιβάλλοντος τόσο με το ίδιο το εργαλείο όσο και με τους δημιουργούς του.

Με την χρήση εργαλείων προγραμματισμού SQl, Oracle Database, Flash, Html, εικονογράφησης, animation, φωτογράφησης και μουσικής επένδυσης καλύφτηκε η ανάγκη υλοποίησης ενός σύγχρονου και εξολοκλήρου "handmade" Διαδικτυακού τόπου που διεκδικεί μια πρωτοποριακή παρουσία ανάμεσα σε ανάλογα ηλεκτρονικά εργαλεία του Διαδικτύου σε διεθνή κλίμακα.

Το Odo-lexis.gr αποτελεί μία προσφορά της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." στον τεχνικό κόσμο της χώρας. Η πρόσφατη εμπειρία της εταιρίας στην επίβλεψη και κατασκευή της Εγνατίας Οδού, όπως και η γενικότερη πρόοδος του κατασκευαστικού τομέα με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχουν θέσει νέα πρότυπα αναφορικά με το επίπεδο των τεχνικών επιστημόνων. Η προσπάθεια της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." μέσω του "Οδό-Λέξις" θεσμοθετεί αυτή την πρόοδο, μέσου του εκδημοκρατισμού και της δωρεάν προσφοράς της τεχνικής γνώσης στην οποία επένδυσε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για την κατασκευή του σπουδαιότερου οδικού άξονα της χώρας που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια.

www.odo-lexis.gr

ΕΟΑΕ
Τμήμα Μεταφράσεων - Διερμηνειας
odolexis@egnatia.gr
2310470200

Slash Productions
Info@slash.gr
2310887726



 
 
 

top
© Translatum.gr 2001-2016. All rights Reserved
Facebook